diusmius

diusmius

Teljes kiörlésű sütőporos kenyér

2017. november 27. - dius_mius

picsart_11-27-06_52_21.jpg

Az én kenyerem története egészen régre nyúlik vissza, ugyanis tegnap kezdődött. Azzal, hogy kaptam egy kenyérsütésre tökéletesen alkalmas fedeles, öntöttvas tálat, ami minden képzeletemet felülmúlja annyira retro. Imádom.

Sosem gondoltam, hogy a kenyérsütés fog egyszer ennyire érdekelni, hiszen sütöttem már nagyon sokat, vagyis persze az úgy van, hogy beleszórod a gépbe a hozzávalóit és várod a program végét...1 óra 57 perc, úgy emlékszem. Mégis vagy tíz éve elő sem vettük azt a szép nagy fehér, tetején kukucskálós kenyérsütőgépet. Pedig az is jó, minden jó, ha magad készíted el. Most mégis eggyel még lemaradva a korral, a soktízéves gázsütőm - ami még csak nem is kukucskálós - és a vasedény társaságában várom az 55 perces sütési idő végét.

De az élet nem csak játék és mese, így ahogy nekiálltam volna a receptnek, rá kellett jönnöm, hogy jelenleg semmilyen formájában sem fellelhető a konyhámban az élesztő, tehát arra a csekély mennyiségű 25 zacskó - teljesen indokoltan felsorakozó - sütőporra kell hagyatkoznom, ami a fejemre hullott szép egymásutánjában a szekrényből, míg kutattam az instant élesztő után. Nyitott voltam, elfogadtam a tényt és csoda dolog történt. Nézzétek csak mi kell a csodához.

Hozzávalók:
310 dkg teljes kiörlésű liszt
190 dkg búzaliszt vagy kenyérliszt
1 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
1 tk. só
8 ek. olivaolaj
3 dl langyos víz
magok tetszés szerint

picsart_11-27-06_52_00.jpg

A liszteket szitáljátok le egy tálba majd mehet hozzá a sütőpor, szódabikarbóna és a só is, amiket jól össze kell keverni, hogy eloszlassuk. Ugyanez a helyzet a magokkal, ha szeretnétek belecsempészni egy kis pluszt, de alapvetően elhagyható. Én nagyon szeretem a tökmagot és a napraforgómagot is a kenyérben, most csak utóbbi volt itthon, így azt dobtam még hozzá.

Az olaj és a víz egyszerre érkezhet a lisztes keverékre és már csak jól össze kell gyúrni. A fele varázslat így meg is van.

picsart_11-27-06_51_36.jpg

A sütőt melegítsétek elő amúgy 180°C-ra, béleljetek ki egy tálat sütőpapírral, ejtsétek bele a szuper lágy és könnyű tésztátokat és ha maradt még a magokból, akkor szórjátok meg vele a tetejét, de csak azután, hogy megkentétek egy kis vízzel - ettől lesz eszméletlen jó ropogós a héja.

55 perc türelem és aztán jön az a nagyon jó érzés, hogy valami egészen egyszerűt alkottál, de mégis a tiéd. Ugye azért van abban valami kis plusz, hogy a kenyér valahogy úgy épül be az ember tudatába, mint létfontosságú eleme a táplálkozásnak, így ha az ember lánya süt egy jó kenyeret, hadd legyen büszke egy icipicikét. Legalább csak annyira.

Legyetek büszkék!
Szeressétek,

D.

picsart_11-27-06_52_42.jpg

picsart_11-27-06_50_57.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://diusmius.blog.hu/api/trackback/id/tr5113398537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Töpi06 2017.11.29. 15:34:16

Nem kell lefedni sütéskor?
Látom, be is vágtad a kenyér tetejét sütés előtt :)

dius_mius 2017.11.29. 19:26:09

@Töpi06: Igen, bevagdostam kicsit, de ez csak a saját ízléseden múlik szerintem...gyakorlatban nincs szerepe.:) Az első 20percig kb én lefedve sütöttem, de az eredeti recept - ami szerint csak fehérliszttel készül - nem írta. Úgyhogy félideig lefedve is szuper a végeredmény, de ha nincsen fedeles formád, az sem baj. Szerintem én is kipróbálom minden verzióban még - hiszen ha ugyanúgy készítem, akkor is mindig másképp sikerül.:)

sevylor 2020.03.23. 09:27:28

"310 dkg teljes kiőrlésű liszt
190 dkg búzaliszt vagy kenyérliszt"

Ez így testvérek között is 5 kg! Meglehetősen apró buci lett belőle.

dius_mius 2020.03.23. 10:49:11

@sevylor:
Valóban, igazad van. Elírtam, köszönöm, hogy jelezted.Természetesen a helyes mértékegység gramm lesz. Szép napot!
süti beállítások módosítása