Több szempontból is imádom ezt a receptet. Először is mert a fahéjas csigát mindig jobban szerettem, mint a kakaósat. Na meg persze ez a csiga nagyon különleges, már csak ránézésre is. Másrészt annyira finom a tésztája, hogy többféle töltelékkel kipróbáltam már és minden formában remekül működött. Nyilván nem nagy vállalkozás más édes dolgot kreálni belőle, mert adja magát, de én pizzás csigát is sütöttem a srácoknak egy random dinomdánom alkalmával és azt hiszem szerették nagyon - persze mi mást mondanának.♥
Hozzávalók:
Tészta:
2.5 dl langyos tej
1 tk cukor
25 g élesztő
10 dkg puha vaj
8 dkg cukor
1 db tojás
47 dkg finomliszt
1 csipet só
1/2 tk őrölt kardamom
Töltelék:
5 dkg puha vaj
2 ek fahéj
1/2 tk őrölt kardamom
Nos, a hozzávalókat illetően a kardamomot én gyömbérrel helyettesítettem (a tésztában) és jelentem: nem rontottam el vele, finom lett. Biztos vagyok benne, hogy kardamommal is extra különleges, de hát a tesco-spar-lidlaldiegyremegy bermudaháromszögben nem leltem ilyesmire. Úgyhogy majd ha nagy leszek...
Az élesztő felfuttatásával indul a móka. A cukros langyos tej lesz a partneretek ebben, morzsolhatjátok is bele az élesztőt és hagyjátok dolgozni picit. Ezalatt a vajat keverjétek simára a cukorral, majd jöhet a tojás és ezt is keverjétek el, míg homogén nem lesz. Majd ugyanez a teendő a tejes élesztővel.
Már csak a liszt, a só és a kardamom van vissza. Egyszerre is mehetnek a tálba és már gyúrhatjátok is a tésztát.
Ha kész, takarjátok le, hogy kicsit pihenjen és megkeljen a konyharuha alatt. Egy óra bőven elég lesz, csak meleg helyre tegyétek.
Nyújtsátok ki a tésztát téglalap alakúra, kenjétek meg a vajjal és szórjátok meg a fahéjjal és a kardamommal (én csaltam és raktam cukrot is a töltelékbe).
Ha ez megvan akkor a rövidebb oldalt hajtsátok be a tészta egyharmadáig, majd erre hajtsátok rá a másik felét - vagyis harmadát. Így szuper réteges lesz a tészta, ám hogy ne legyen olyan vastag ezt még ki kell nyújtanotok, kb akkorára, amekkora volt a hajtogatás előtt. Ezután vágjatok hosszában (vízszintesen) olyan 2cm-es csíkokat.
Most jön a csavar...szó szerint. Fogjatok egy csík tésztát és kezdjétek el tekerni a mutató- és a középső ujjatok körül, majd ha már majdnem elfogy a "csík", akkor végét húzzátok vissza középen, ahol az ujjaitok voltak. Így kaptok majd ilyen csuda kis érdekes gombócokat.
A tetejét kenjétek meg tojással és ha van jégcukrotok otthon, akkor azzal különösen pimasz lesz.
180°C-ra előmelegített sütőbe dugjátok be kb. 25 percre, míg szuper aranybarna színük lesz.
Melegen, vajjal valami elképesztően isteni, de persze csak úgy magában is.
Szeressétek!
D.
BREAKING NEWS! A fenti tányér saját "festés", imádom - a kávét is.