Ennek a sütinek az elkészítésénél mellőzve volt mindenféle esztétikai szempont és sokkal inkább dominált a praktikum. Sok almám volt itthon, amik már nem voltak a legszebbek és mivel nem szeretek élelmiszert eldobni/elpazarolni, úgy gondoltam egy pitébe még tökéletesek lehetnek. Igen ám de nem volt ihletem pitetésztát csinálni, így napokig tologattam ezt a projektet. Ma végre úgy döntöttem, hogy nem tűr több halasztást az ügy és kellőképp motivált voltam arra is, hogy leegyszerűsítsem a tészta részét a dolognak.Nem lett szép, de roppant tanulságos :)
(Petrának innen üzenem, hogy vééégre megcsináltam és az almák is ki tudták várni, még épségben.)
A recept abszolút érzésre alakult menet közben, de azért nagyjából leírtam a mennyiségeket, hogy tovább tudjam adni.:)
Hozzávalók:
Töltelék:
6-7 db alma
fahéj
egy pici víz
Tésztához:
100g zabliszt
50g zabpehely (aprószemű)
75g darált dió
fahéj
100g vaj
2-3 ek. méz
édesítő vagy barna cukor (ki hogy szereti inkább)
Az almákat felkockázva fahéjjal és egy kis vízzel felteszem párolódni alacsony lángon. Ha szeretnétek, hogy jó édes legyen, tegyetek bele cukrot is - én nem tettem, elég volt az alma édessége. Ha egy kicsit összeesett, levehetitek a tűzről és tegyétek kicsit félre. Mikor kihűlt én aszalt gyümölcsöket szórtam még hozzá.
A vajat egy lábasban felolvasztottam és beleraktam a két kanál mézet majd jól elkevertem az édesítővel együtt. A tűzről levéve mehet bele minden száraz hozzávaló és egy fakanállal szépen elkeverhető. Ha túl ragacsosnak tűnik még a tészta akkor adjatok még hozzá lisztet (akár zab- vagy búzalisztet).
Az almát egy korábban kókuszzsírral kikent sütőtálba tettem, eloszlattam és rámorzsoltam a tésztámat.
Takarék lángon vagy 175°C-on addig süssétek, míg szép aranybarnára nem pirul a morzsatészta.
Szeressétek!
D.