Minden alkalommal, mikor rám jön a hoppáré, hogy browniet kellene sütnöm, szembesülök vele, hogy nincs jó receptem. Nem tudom, hogy alakulhatott ez így, de mindig újakat próbálok ki. A mostani kísérlet egészen biztatónak tűnik, úgyhogy bátran ajánlom Nektek is.
Hozzávalók:
1 bögre vaj
3 bögre cukor
1 ek. vanília aroma
4 tojás
1 1/2 bögre liszt
1 bögre cukrozatlan kakaópor
1 tk. só
1 bögre darabolt csoki
A felolvasztott vajat keverjétek ki a cukorral és a vaníliával, majd egyenként adjátok hozzá a tojásokat és keverjétek simára.
A száraz hozzávalókat egy másik tálban kutyuljátok össze és mehet bele a vajas tojásos szmötyibe. Voila!
Ennyi lenne maga a süti tésztája. Önthetitek is egy tetszőleges sütőformába, amit előre kivajaztatok.
A karamell öntet nekem egy másik süti készítéséből maradt, úgyhogy egy egész nagy adaghoz van receptem, de arányosan leosztva kb a harmadát kell elkészítenetek, ha csak a brownie-ra szeretnétek tenni belőle.
Karamell öntet (nagy adag):
13 dkg cukor
5 dkg vaj
200 ml habtejszín
A cukrot tegyétek fel egy lábosban a tűzhelyre (közepes lángon) és ne keverjétek meg, amíg nem karamellizálódik. Mikor szép aranybarna színe lesz, akkor levehetitek a tűzről, el lehet kezdeni keverni és mehet bele a vaj. Ha elolvadt a vaj akkor jöhet a tejszín és ekkor már visszakapcsolhatjátok alatta a lángot. Kicsit keverjétek amíg el nem olvadnak benne a karamell darabok. Ha elolvadt akkor ismét levehetitek a tűzről és hagyjátok teljesen kihűlni. Amikor már "hűtőhideg", akkor kerül csak újra elő, hogy robotgéppel felverjétek egy kicsit - hadd dolgozzon az a habtejszín. (Kicsit habos lesz, de egy kanállal simán keverjétek át a robotgépes incidens után és máris megint sima lesz az öntet valamint jóval krémesebb, mint volt...hmm.) Ezután tetszőlegesen csorgassatok belőle a formában pihenő tésztába, vagy ha bele nem szeretnétek tenni - ami hiba volna - , akkor ha kisült locsoljátok a tetejére.
Sütés előtt viszont ne felejtsétek el az aprított sós mogyorót! Nagyon jól illik hozzá.
Előmelegített sütőben, 175°C-on 35-40 percig kell sütni, nyugodtan csináljatok tűpróbát.
Szeressétek!
D.
Eredeti recept a www.allrecipes.com oldalon, sok másik csodával együtt.