diusmius

diusmius

Csokoládés sajttorta

2016. október 15. - dius_mius

img_20161009_111729.jpg

Lehet, hogy volt már eddig is sok kalandos sütim, de az elmúlt időszakban biztosan ez volt a legmókásabb és legstresszesebb. Amin már csak nevetni tudtam készítés közben, hiszen annyira egyszerűnek kellett volna lennie, hogy nagyon nagyon max. 30 percet igényelhetett volna  mosogatással együtt a mutatvány.

Ha nem a megszokott környezetben és felszereléssel készítek valamit, úgy tűnik kell egy kis technikai szünet míg megszáll az ihlet, ami a kivitelezést illeti.

Csodabogár barátnőm születésnapjára sütő híján csakis sütést nem igénylő recepttel készülhettem. Eddig rendben is van. De ugye nem jutott eszembe darált kekszet venni, hogy ne kalapáccsal törjem a kekszet szombat reggel - diszkréten a mosogató szélén - miután a merőkanál már nem bizonyult elég hatékonynak. No meg robotgép és habfixáló híján a habtejszín felverése sem megy pikkpakk "izomláz" nélkül.
Amikor két külön "lábast" viszonylag hamar találtam, hogy gőz fölött megolvasszam a csokit, az volt az a pont, mikor már nem éreztem magam teljesen elveszettnek a kis pesti albérlet konyhájában - azért az nem árt, ha ezek között nem kilométeres eltérés van, ami az átmérőt illeti. :)

De mi sem bizonyítja jobban az elronthatatlanságát ennek a fantasztikus tortának, mint, hogy még így is nagyon finom lett.

img_20161011_192425.jpg

Hozzávalók:

1 zacskó keksz (háztartási vagy kakaós Győri Édes vagy bármilyen kb. 180 g)
100 g szobahőmérsékletű vaj
málnadzsem
250 g mascarpone (natúr krémsajt)
porcukor vagy édesítő izlés szerint
1 tábla étcsoki
100 ml habtejszín
1 csomag habfixáló
gyümölcs, csokidarabok, mogyoró....bármi, amivel díszíteni szeretnétek

A kekszet aprítsátok konyhai robotgépben vagy ajánlom, hogy alapvetően darált kekszet szerezzetek be. Morzsoljátok össze a vajjal és nyomkodjátok a tortaforma aljára úgy, hogy peremet is formáztok neki. Ezt az adagot egy 18 cm átmérőjű kapcsos formában készítettem, ha nagyobb a formátok, akkor mehet nyugodtan a dupla adag mindenből (talán a kekszalapból a másfél is elég).Tegyétek a hűtőbe, hogy visszadermedjen a vaj.

A mascarponét keverjétek simára a porcukorral. Közben már gőz fölött olvaszthatjátok a csokit, mert egy kicsit vissza kell hűlnie mielőtt hozzákevernétek a mascarpone és cukor kombinációhoz. 

Tipp: A maradék (2 dl-es kiszerelésből) 100 ml habtejszínt felmelegítettem (ne hagyjátok felforrni), és ráöntöttem a gőz fölött olvadó csokira. Ez segít, hogy gyorsabban megolvadjon, és krémesebb is lesz.

A habtejszínt optimális esetben habfixálóval és robotgéppel verjétek kemény habbá és óvatosan keverjétek bele a csokis mascarpone krémbe.

Ennyi a nagy produkció. A kekszet a hűtőből kivéve kenjétek meg málnadzsemmel vagy más ízesítésűvel, mert nagyon feldobja. A krém mehet a kekszre és a hűtőbe pihenni. Ha megdermedt akkor pedig díszítsétek kedvetekre.

Ha úgy jártok, mint mi és este nem kerül elő amikor is a vendégek átjönnek, akkor torta lesz a reggeli. ♡

Szeressétek!

D.

 img_20161009_111141.jpg



 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://diusmius.blog.hu/api/trackback/id/tr9911810369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása