Itt a farsangi időszak és a fánkok útjába nem állhat semmi.
Nem igazán szeretem az olajos dolgokat és pláne azt a szagot, amit órákig képtelenség száműzni utánuk a konyhából. Éppen ezért egy ideje már csak sütőben készítek fánkot és egyáltalán nem bánom. Ugyanolyan finom, mint a klasszikus társa.
Hozzávalók:
500 g liszt
30 g friss élesztő
2,5 dl langyos tej
2 tojássárgája
70 g cukor
50 g vaj
egy nagyobb csipet szódabikarbóna (elhagyható)
lekvár vagy amivel "tölteni" szeretnénk.
Futtassátok fel az élesztőt a tejben egy kis cukorral. Míg dolgozik, egy tálban keverjétek össze a többi hozzávalót majd öntsétek hozzá az élesztős tejet és gyúrjatok belőle egy laza tésztát.
Pihentessétek egy órán át meleg helyen, míg duplájára nem kel. Nyújtsátok ki kb 1,5-2 cm vastagra majd egy közepes vagy nagy pogácsaszaggatóval szaggassátok ki a fánkokat, amiket sütőpapírral kibélelt tepsin még egy 20-25 percet pihentessetek konyharuha alatt.
Ha újra megkeltek a kis fánkok, akkor egy feles pohár aljával mondjuk :) nyomjatok mélyedéseket mindegyik közepébe. A lukakba pedig jöhet a lekvár vagy amit tölteléknek szántatok.
190°C-os sütőben süssétek míg meg nem pirulnak. (kb. 10-15 perc)
Várjatok míg kihűl egy kicsit és porcukorral tálaljátok!
Szeressétek!
D.