diusmius

diusmius

Vaníliás tejberizses Viktória torta

2016. április 17. - dius_mius

img_20160417_002348.jpg

Igyekszem a szülinapokhoz mindig tortát is párosítani, ha barátokról van szó. Szeretem az egyszerű sütiket, amik pont az egyszerűségüknek köszönhetően lesznek isteniek. Ezeket feldobhatjuk bármilyen gyümölccsel és így még szuperebb lesz az eredmény.

Hasonló okokból kifolyólag volt szimpi mindig is a Viktória torta. Finom piskóta, tejszínhab és gyümölcs...hmm. Annyiban gondoltam újra ezt a dolgot, hogy vaníliás tejberizst készítettem tölteléknek. Nagy sikere volt, sőt a piskótája annyira jól sikerült, hogy a barátnőm nagymamájától külön puszi járt érte - ami azért nem semmi elismerés egy nagymamától.

Hozzávalók:

Piskóta:
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
25 dkg liszt
5 tojás
1 tk sütőpor

Vaníliás tejberizs:
(2 dl-es bögrét használtam)

1/2 bögre rizs
1/2 bögre víz
1 bögre tej

2 ek. vaníliás pudingpor
cukor vagy édesítő ízlés szerint
vanília aroma (opcionális)
1 dl habtejszín
házi baracklekvár

Tetejére:
1 dl habtejszín
habfixáló
gyümölcs

A vajat és a porcukrot keverjétek ki egy tálban majd egyenként adjátok hozzá a tojásokat. Az utolsó tojásokkal együtt egy-egy kanál lisztet is keverhettek már a masszához. Majd a végén mehet bele egyszerre a maradék liszt a sütőporral. Óvatosan keverjétek simára a masszát, és osszátok ketté két egyforma, előre kivajazott sütőformában. Ha esetleg nincs két ugyanolyan, akkor két körben kell sütnötök, de úgyis hűlnie kell a piskótának és a tölteléknek is mielőtt dolgozni tudnátok vele. Úgyhogy ha egyszer nekiálltok ennek a sütinek, akkor legyen időtök, mert bizony igényli a törődést.
20-25 percig - közepes hőmérsékleten - kb. 175°C-on süssétek. Tűpróba ajánlott.

Tipp: Ahhoz, hogy sütés közben ne púposodjon fel a piskótátok, úgy oszlassátok el a formában a tésztát, hogy a közepétől a szélei felé húzzátok.

picsart_1460895485205.jpg

A vaníliás tejberizshez tegyétek fel a fél bögre rizst fél bögre vízzel és fél bögre tejjel főni. Puhulásig főzzétek. Közben a maradék fél bögre tejben keverjetek ki kb. két evőkanál vaníliás pudingport cukorral vagy édesítővel ízlés szerint. A pudingos tejet öntsétek a már megpuhult rizshez és keverjétek míg a puding be nem sűrűsödik. 

A habtejszínt verjétek fel habfixálóval és a felét keverjétek össze a kihűtött pudingos tejberizzsel. Ez lesz a töltelékünk.

picsart_1460895401282.jpg

Ha kihűltek a piskóták, akkor kenjétek meg az egyik lapot házi lekvárral. Én barackot választottam, mert ezt tettem a torta tetejére is, de máskor eperrel is elkészítettem már eperlekvárral társítva.
A lekvárra jöhet a tejberizses habkönnyű töltelékünk, amiből bőségesen tehettek rá. Előfordulhat, hogy így is marad még belőle, de ennél kisebb adagot nehezen tudnánk készíteni.

picsart_1460895893704.jpg
Jöhet a másik piskótalap a tetejére. Ezt is kenjétek meg lekvárral és ha szeretnétek, akkor mehet még rá vékonyan egy kis tejberizs.
A maradék felvert habtejszínt oszlassátok el a tetején és tegyétek rá az általatok választott gyümölcsöt.

Tipp: A barackokat citromos vízbe mártottam mielőtt a tortára tettem, így tovább megtartja a szép színét és nem kezd el idő előtt barnulni.

Remélem tetszenek a kis módosításaim. 

Szeressétek!

D.

picsart_1460895947411.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://diusmius.blog.hu/api/trackback/id/tr528633408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása